“Na flowerpower is het nu tijd om woning aan te passen”

De groep ouderen in de samenleving wordt steeds groter, ook in Oldenzaal. De stad en haar inwoners moeten zich daarom op de toekomst gaan voorbereiden. Dat zei wethouder Alida Renkema donderdag bij de officiële opening van de infomarkt Wonen en Zorg in de hal van het stadhuis.

Tref op tijd voorzieningen

Renkema: “Iedereen wordt ouder en wil graag langer thuis blijven wonen. Als je 50 of 60 bent, dan denk je dat alles nog wel goed gaat. Maar het is van belang dat je zo snel mogelijk voorzieningen in je huis treft, die het mogelijk maken langer thuis te wonen”, was de boodschap van wethouder Renkema. Ze liet haar blik rondgaan in de raadzaal. “Veel babyboomers hebben nog aan de flowerpower meegedaan, maar ook voor hen wordt het nu tijd om maatregelen te treffen en hun woning aanpassen.”

Oproep: kom niet te laat in actie

Renkema zei het ‘zeer prettig’ te vinden dat de informatiemarkt Wonen en Zorg in Oldenzaal gehouden werd. Ze adviseerde bezoekers om goed rond te kijken bij de veertien standhouders. "Soms gaat het om hulpmiddelen voor kleine dingen, zoals aardappels afgieten. Hoe zorg je ervoor dat je de aardappels bij het afgieten niet in de gootsteen laat vallen? En hoe zorg je ervoor dat je je handen niet brandt? Maar het gaat zeker ook over grotere aanpassingen, zoals: hoe beweeg ik me in de badkamer? Veel mensen denken te laat na en komen pas in actie als ze hun heup gebroken hebben. Doe dat niet. Denk van tevoren na hoe je comfortabel en veilig in je eigen huis kunt blijven wonen”, gaf ze haar gehoor mee.

Blijverslening biedt kansen voor Oldenzalers

Herman Pieper van de ouderbonden KBO en PCOB vond de Oldenzaalse infomarkt zeker een bezoekje waard. Hij vestigde de aandacht op de Blijverslening van de gemeente Oldenzaal. “Ouderen hebben vaak veel vermogen in hun huis zitten. De Blijverslening is een makkelijke manier om geld te lenen, zodat je langer in je huis kunt blijven wonen.” Hij hield de bezoekers voor dat de ouderenbonden zich inzetten voor 22.000 leden in de provincie Overijssel. “We hebben heel veel vrijwilligers, die zich sterk maken voor een gezonde en vitale maatschappij, zonder dat de kosten uit de hand lopen. Benut die capaciteit van vrijwilligers.”

Veiligheid in huis soms van levensbelang

Hans Engelbertink, bouwkundig adviseur van Lang Zult U Wonen, wees op het veiligheidsaspect. “Veel mensen denken dat hun woning veilig is. Maar is dat wel zo? Cijfers laten zien dat er onder de doelgroep 65-plussers jaarlijks 3800 doden vallen, ten gevolge van ongevallen in huis.” Uit cijfers blijkt ook dat 97 procent van de 55-plussers oud wil worden in de eigen woning. Maar tegelijkertijd ziet 54 procent geen noodzaak de woning aan te passen. Hij wees op het feit dat ouderen niet meer zo snel in verpleeghuizen opgenomen kunnen worden. “Daarom is het van belang je huis te scannen en alvast kleine aanpassingen te doen, binnen én buiten.” De bouwkundig adviseur liet hij zien hoeveel er mogelijk is. Van een bel met lichtflitsen tot een traplift die achterwaarts de trap opgaat. En van toiletbeugels, die zonder boren op de toiletpot geplaatst kunnen worden tot domotica, waarmee je met één druk op de knop alle lampen uit doet.

Wooncoaches Duurzaam (t)huis Twente

Henk Roeleveld van Duurzaam (t)huis Twente vertelde dat er in veertien Twentse gemeenten wooncoaches zijn, die adviseren over langer thuis blijven wonen. De wooncoaches komen op aanvraag bij mensen thuis. Roeleveld: “Wij weten alles over subsidies. We peilen gratis behoeften en leggen dat vast in een rapport. U kunt zelf beslissen wat u ermee doet.” Hij wees op het infopunt Duurzaamheid, dat in Oldenzaal gevestigd is aan de Grootestraat, tegenover Kormelink.

Tips van Brandweer Twente

Jan Sander van de Brandweer Twente gaf tenslotte tal van tips over brandveiligheid in de woning. Een gouden tip: “Reinig de filter van de wasdroger. Die staat nog steeds als nummer twee op de lijst van meest voorkomende oorzaken van woningbrand. Vlak na de schoorsteenbrand.” Hij wees ook op het belang van rookmelders. Belangstellenden kunnen bij de brandweer een woningcheck aanvragen.