Gemeente organiseert Infomarkt Wonen en Zorg

Op donderdag 11 oktober organiseert de gemeente Oldenzaal in samenwerking met Lang zult u wonen de Informatiemarkt Wonen en Zorg. Op de markt kunnen inwoners terecht voor praktische tips en adviezen om zo veilig, prettig en comfortabel mogelijk thuis te (blijven) wonen. De Informatiemarkt Wonen en Zorg vindt plaats in het stadhuis en is voor iedereen gratis toegankelijk. De markt begint om 15.00 uur en eindigt rond 18.00 uur.

De markt sluit goed aan de bij de wens van veel oudere inwoners: “Uit het onderzoek dat we als gemeente, WBO en Menzis hebben laten uitvoeren naar wonen en zorg blijkt dat ouderen met een koop- en huurwoning het belangrijk vinden om goed geïnformeerd te worden over mogelijke woningaanpassingen om langer zelfstandig te blijven wonen”, zegt wethouder Alida Renkema.

Veel mensen stellen woningaanpassingen uit

Ook de gemeente Oldenzaal vindt het belangrijk dat inwoners zich op tijd verdiepen in de vraag waar en hoe ze op hun oude dag willen wonen. “De meeste mensen willen het liefst thuis oud worden. Maar vaak moet er in de woonomgeving wel wat gebeuren om dat mogelijk te maken. Het is verstandig om daar op tijd over na te denken en actie te ondernemen. We zien dat mensen het treffen van maatregelen nog wel eens uitstellen.” Op de Informatiemarkt kunnen mensen met bedrijven en organisaties in gesprek over de mogelijkheden op het gebied van wonen en zorg en persoonlijk advies inwinnen.

Blijverslening in Oldenzaal

Om inwoners met een koopwoning in Oldenzaal te stimuleren en ondersteunen, heeft Oldenzaal eerder dit jaar de Blijverslening ingevoerd. Deze lening is er speciaal voor technische of bouwkundige aanpassingen die de woning veiliger en comfortabeler maken met het oog op de oude dag. Denk hierbij aan het realiseren van een slaap- en badkamer op de begane grond, het beter toegankelijk maken van ruimtes in huis of het aanbrengen van automatisering (domotica). Met de Blijverslening kunnen oudere inwoners tegen gunstige voorwaarden de verbouwing of aanpassingen financieren die het mogelijk maakt om het huis voor te bereiden op de toekomst.

Simpele en goedkope oplossingen voor meer veiligheid

Niet alle maatregelen om het huis levensloopbestendig te maken hoeven veel geld te kosten. Een tweede trapleuning aan laten brengen, zorgen voor goede verlichting en het verwijderen van losliggende matjes zijn voorbeelden van kleine ingrepen die de veiligheid direct vergroten. Hans Engelbertink, bouwkundig adviseur van Lang zult u wonen, geeft op 11 oktober meer van dit soort praktische voorbeelden. Ook de Brandweer komt langs om tips en adviezen te geven waarmee woningbranden voorkomen kunnen worden.

Programma Infomarkt Wonen en Zorg

De markt wordt geopend door wethouder Alida Renkema. Daarna is er een kort inhoudelijk programma met bouwkundig adviseur Hans Engelbertink van Lang zult u wonen, de brandweer en KBO-PCOB, een samenwerkingsorganisatie die zich sterk maakt voor de positie van senioren. Aansluitend kunnen bezoekers de bedrijven en organisaties op de informatiemarkt bezoeken. De markt wordt gehouden in het stadhuis van Oldenzaal.