“De badkamer is al op de begane grond”

Frits Grethe (83) en Riekie Grethe-Schukkink (82) zijn al 58 jaar samen. Op de infomarkt Zorg en Wonen in Oldenzaal laten zij zich voorlichten over de veiligheid in hun woning. ,,Nota bene op m’n verjaardag! Maar die heb ik gisteren al gevierd, toen onze kinderen overkwamen uit Amsterdam’’, zegt Frits. Het geeft wel aan hoe belangrijk ze het vinden om na te denken over hun woonsituatie.

Terug naar de Twentse roots

Riekie verhuisde ooit voor de liefde van Twente naar de Randstad. ,,Dat heb je als je met een Amsterdammer trouwt”, zegt ze lachend. ,,We hebben 35 jaar in het westen van het land gewoond, onder meer in Diemen, maar zijn in 1991 teruggekomen naar Twente. Back to the roots. We hebben eerst heel goed om ons heen gekeken in welke plaats we wilden wonen. Het werd Oldenzaal. Een goede keus, want Oldenzaal is zeer betrokken bij haar inwoners”, vindt Riekie.

De badkamer is al op de begane grond

Ze wonen zelfstandig, en met heel veel plezier, in een woning in de Graven Es. ,,We waren net 55-plus toen we hier kwamen en hebben toen onze woning al wat aangepast. Regeren is vooruitzien. We hebben een mooie serre gebouwd. Nu hebben we nog geen hulp nodig, maar als één van ons iets overkomt kan de serre als extra slaapkamer beneden dienen. Kunnen we mooi de tuin inkijken”, zegt Riekie. De badkamer hebben ze, met vooruitziende blik, al op de begane grond. Maar het echtpaar gaat die binnenkort wel aanpakken. Riekie: ,,Het bad gaat eruit. Ik kan er wel in-, maar er niet meer uitkomen. De douche heeft nog een hoge drempel. Daar maken we een inloopdouche van. En we hebben handgrepen die zich aan de wand vastzuigen. Ik hoorde hier vanmiddag dat dat niet veilig genoeg is. Dat wist ik niet. We gaan er wat aan doen.”

Lees ook de verhalen van Jeanne en Emmy